OMEGA-3
2000 MG ribljeg ulja, 700 MG OMEGA-3 dnevno!
Ne bojte se masti – konzumirajte ih u pravim količinama i odnosima!
Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) preporučuje da odrasli unosom masti pokrivaju oko 20-35% dnevnog kalorijskog unosa. (1) Biljne i životinjske masti sastoje se od zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, uključujući mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, kao što su omega-3 i omega-6.
U savremenoj ishrani, omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina se pomjerio u korist omega-6, zbog čega se, između ostalog, preporučuje povećan unos omega-3 masnih kiselina. (1)
EPA i DHA su esencijalne masne kiseline (tijelo ih ne može proizvesti, već ih mora unositi iz spoljašnjih izvora). EPA i DHA doprinose normalnom funkcionisanju srca, a blagotvorni efekat se postiže dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA.*
* Naučno dokazani efekti odobreni od strane Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA).
(1) 25. mart 2010: Naučno mišljenje o referentnim vrijednostima ishrane za masti, uključujući zasićene, polinezasićene, mononezasićene masne kiseline, trans-masti i holesterol | EFSA (europa.eu)